Historie

Scoutinggroep John F. Kennedy is een groep voor jong en oud en kan terugkijken op 75 jaar scoutinghistorie. Alhoewel de benaming en de samenstelling in de loop der jaren aan de tijd zijn aangepast, treden wij nog steeds in de voetsporen van Lord Baden Powell om het spel van verkennen te spelen.
Het begrip “Scouting” is breed, veelzijdig en internationaal.
De John F. Kennedygroep neemt hier volop aan deel als de grootste groep van Almelo en een van de grotere scoutinggroepen van het district Twenteland.

Oprichting

De John F.Kennedygroep is in 1932 vanuit de St. Georgiusparochie als katholieke jeugdbeweging opgericht. In zijn bestaan heeft de groep namen gehad als Mgr Nolensgroep, St. Ludgerusgroep en St. Walfridus.
Vanaf de oprichting van Scouting Nederland werd de naam John F. Kennedygroep geïntntroduceerd. Ook al heeft de groep een katholieke signatuur, alle geloofsovertuigingen zijn van harte welkom binnen onze groep. Hieronder een iets uitgebreidere geschiedenis van onze groep.

MGR Nolens groep

In 1932 nam Kapelaan Baas, van onze eigen Georgiusparochie het initiatief om in deze parochie een verkennersgroep op te richten. De naam van deze groep was de mgr. Nolens-groep en bestond uit twee patrouilles: de koekoeken en de eekhoorns. Als blokhut werd de zolder van een gebouw op de hoek van de oranjestraat en de citypromenade ter beschikking gesteld. Later verhuisde de groep naar een lokaal boven de speelplaats van een kleuterschool aan de Boddenstraat.

Ludgerusgroep

In 1935 kwam bij deze groep ook een welpenhorde. Deze opkomsten werden gehouden in het parochiehuis. In 1937, toen de wereldjamboree in Nederland kwam, was de belangstelling voor de scouting zo groot dat er een tweede horde bij kwam. Ook werd er een tweede verkennergroep toegevoegd. Deze kreeg de naam Ludgerusgroep en huisveste zich in ons huidige kraaienbos. Ze kregen daar een eigen blokhut, een houten bouwwerk met aan de voorkant ruimte voor de verkenners en aan de achterkant een ruimte voor de welpen.

St. Walfridusgroep en Lidwinagroep

Na de oorlog zijn de twee bovengenoemde groepen samengevoegd tot de St. Walfridusgroep. Deze groep behield de locatie in het Kraaienbos. In dezelfde tijd werd er ook een meisjesgroep opgericht, de Lidwinagroep. Deze bestond uit twee groepen gidsen van 24 vrouwen. In het begin werden de opkomsten in het parochiehuis gehouden, maar naar verloop van tijd verhuisden ze ook richting de bosrand en namen zitting op het terrein waar onze huidige meisjesblokhut staat, genaamd het hondenbos. Rond 1960 gingen de St. Walfridusgroep en de Lidwinagroep steeds meer samenwerken, wat uiteindelijk in 1964 leidde tot een samenvoeging naar de John F. Kennedygroep.

Oprichting stichting

In 1978 werd de Stichting Scouting John F. Kennedy opgericht en stond onze groep geregistreerd als stichting. Deze stichting heeft toen geregeld dat er voor zowel de jongens als de meisjes nieuwe en betere blokhutten kwamen. Op 19 september 1981 werden de drie nieuwe blokhutten officieel in gebruik genomen. Het terrein waar de blokhutten op stonden was tot dusver eigendom van de Graaf van Almelo. Daar kwam op 7 april 1989 verandering in toen het stichtingbestuur besloot om het kraaienbos en een deel van het hondenbos over te kopen. Voor diegenen die het nog niet weten, de oude blokhut is na de komst van de nieuwe blokhutten opnieuw opgebouwd en staat nog steeds bij ons in het bos. Dit is namelijk onze huidige kampvuurkuil.